Tarinankerrontaa

Pidän tarinoista. Pidän esineistä ja huonekaluista, joilla on historia. Tuon historian ei tarvitse olla pitkä – nykysuunnittelijoidenkin luomusten takana on aina jotain kiehtovaa. Pidän siitä, että tiedän kuka esineen luonut, mistä se on tehty ja miten. Mistä se on peräisin. Arvostan pieniä yksityiskohtia ja hauskoja anekdootteja. Massatuotettujen, kasvottomien esineiden takana näitä tarinoita ei ole.

Olin tällä viikolla Artek Helsinki -myymälässä tutustumassa valikoimaan tulleisiin bauhaushenkisiin Midgardin valaisimiin, joiden tarinan kertoi toinen yrityksen nykyisistä omistajista. Viime vuosisadan alussa Saksassa suunnitellut teollisuusvalaisimet ovat alun perin tehty tehdastyöläisten käyttöön. Siksi ne on ovat kestäviä ja käytännöllisiä yhä tänäkin päivänä.

Jokin näiden valaisimien muotokielessä viehättää minua kovasti. Valaisimien kaikki nivelet ovat säädettävissä, joten valaisimen saa säädettyä juuri tarvittavaan asentoon. Aikoinaan tämä helpotti työskentelyä tehtaassa, jossa työasennot vaihtelivat ja valon piti valaista häikäisemättä. Omana aikanaan ne edustivat aivan uudenlaista suunnittelua, jollaista ei oltu aikaisemmin nähty.

Valaisimien osat valmistetaan Midgardin omassa työpajassa Hampurissa, jossa ne kootaan käsin, jotta jokainen ruuvi ja nivel tulee säädettyä juuri sopivan kireälle – kone ei tätä pystyisi tekemään. Jokainen valaisinyksilö myös kootaan erikseen tilauksesta.

Kannattaa käydä tutustumassa ja tarkastelemassa lähemmin valaisimia Artek Helsingissä, etenkin nyt, kun tiedätte hieman tarinaa tuotteen takana. Myymälästä löytyy kaikkea muutakin inspiroivaa – tarinoiden kera luonnollisesti.

-Laura

Midgard_table_ceiling_lamps.jpg

Midgard_lamp

Midgard_detail.jpg

Midgard_tablelamps

I like good stories. I like to know the history behind an object. I like to know who designed it and why, and where it was made. The object doesn’t have to be old – there are as interesting stories behind contemporary designs. Mass prouduced, faceless products don’t tell these stories. 

I had an opportunity to get to know the story behind Midgard’s lamps. It was told to us by the other owner of the company. You can read more about the company and its baushaus-styled lamps at their website. In Finland the lamps are available at Artek Helsinki Store.

Kansikuva/Cover image: Midgard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s