Luontoa, puuta, antiikkia

Joulun aikoihin (toki muulloinkin, mutta liian harvoin!) käymme kylässä anopilla eli kotoisammin Famulla itäisessä Helsingissä. Famu ei sanottavasti ole jouluihmisiä toisin kuin esimerkiksi minä. Kuusi on vuodesta toiseen ollut erittäin eksoottinen, lähimetsästä kaadettu vähintäänkin toispuoleinen reppana. Tänä vuonna kuusi oli poikkeuksellisesti erittäin hieno mutta se oli päässyt vain eteiseen asti ja aattoaamun valjetessa koristeltu vasta puoliksi. Muutakin joulurekvisiittaa saa vuosi toisensa jälkeen etsimällä etsiä tämän suuren merenrantahuvilan syövereistä, ja nytkin koristeiksi saivat riittää muutamat tontut takan reunalla ja jokunen lahjaksi saatu joulukukka. Toisin on kylläkin ruuan kanssa! Siinä ei koskaan nuukailla, ja illan tullen pöydät notkuvatkin kaikkia kuviteltavissa olevia jouluherkkuja aina silakoista käsintehtyihin konvehteihin.

Meillä on nykyään tapana viettää joulua omassa kodissa (koska rakastan itse koristeltua kuusta ja omaa joulutunnelmaa, ja onhan se tietysti helpompaakin kun on kolme lasta!), joten Famun upeaa joulukattausta en nyt päässyt kuvaamaan. Tämä talo on kuitenkin vuodenajasta toiseen täynnä upeita ja inspiroivia sisustusideoita ja -yksityiskohtia, jotka siis suorastaan vaativat päästä kuvatuiksi! Nyt vielä sattui olemaan se kuukauden varmaankin ainoa aurinkoinen päivä, joten tilaisuutta (eli valoa!) ei voinut jättää väliin!

IMG_3571

IMG_3608

 

IMG_3594

Luonto on tässä talossa tosiaankin läsnä! Vuodenaikojen vaihtelua on upeaa seurata merelle avautuvista suurista ikkunoista. Toisinaan pääsee ihastelemaan onnellisia perhetapahtumia kun joutsenet saavat poikasia, kun taas toisinaan joutuu todistamaan murhenäytelmiä kun kaislikossa vaaniva peto löytää pesälle. Myös muuttoa puuhaava hanhiparvi löytää tiensä alapihan nurmikolle aina keväisin. Heidän jälkeensä nurmella ei tosiaankaan tee mieli kävellä paljain jaloin!

IMG_3590 2

Meillä on Famun kanssa varsin erilainen maku, mutta saamme hyvin kiinni toistemme sisustusideoista. Esimerkiksi tämä ylläolevan kuvan Bukowskista vastikään huudettu pöytä ei muun jouluporukan silmää miellyttänyt, mutta minusta se on kerrassaan fantastinen!

IMG_3597 2

IMG_3603

Täällä on taidekeramiikkaa, tiffanyvarjostimia, aitoja mattoja ja ikeaa! Kaikki yhdessä sulassa sovussa!

Famu on loistava yhdistelemään esineitä ja elementtejä yllättäviksi sisustuskokonaisuuksiksi. Välillä vetoan mielessäni siihen, että Famun ei tarvitse ajatella lapsia ja heidän mukanaan tuomaa sisustuksellista kaaosta. Sitten muistan, että talossa asustaa vaihteleva lukumäärä kohtalaisen riehakkaita koiria, ja onpa yksi patsas menettänyt päänsäkin kun innokas lapsenlapsi hieman kovaotteisesti sitä halasi.. Haasteensa on siis tässäkin huushollissa, mutta yllättävän ehjänä on runsaslukuinen taidekeramiikka tässä talossa kuitenkin pysynyt!

IMG_3615 2

IMG_3610

IMG_3701

Minusta tässä talossa on itse asiassa kiehtovaa varsinkin se, että puu on useimmissa paikoissa jätetty sellaiseksi kuin se on alunperin ollutkin (eli silloin muinoin 70-luvulla kun minäkin olen syntynyt!). Reilusti punertavia tai harmaantuneita puupintoja ei ole maalattu valkoiseksi tai revitty irti, vaan niiden on annettu jäädä ikäänkuin odottamaan, että niiden aika taas tulee. Kuulen usein -varsinkin täällä eteläisessä Espoossa- että tämän aikakauden komeat asunnot on “remontoitu pilalle”. Täällä sitä ei ole tosiaankaan tapahtunut, vaan vanhaa upeaa, eläväistä puupintaa on osattu kunnioittaa. Ja niissä harvoissa kohteissa missä on maalattu, puun syyt on jätetty kauniisti näkyviin.

IMG_3617

IMG_3621 2

Nämä kaikki lukuisat yksityiskohdat!! Ikivanhat lipastot joista löytyy salalokeroita. Joista löytyy aarteita. Tupsut, tina-astiat, kristallit!

Jokaisella esineellä on oma tarinansa, jonka saan halutessani kuulla. Osa esineistöstä on jäämistöä edesmenneen Momin Munkkiniemen asunnosta. Siellä oli säilytetty kaikki, kuten ajan henkeen kuului. Kaapeista löytyi kaikkea 70-luvun muroista Elmer-isoisän kultahampaisiin (ja nämä kaksi siis samasta kaapista). Vanhat esineet on vihdoin Famun kauniissa kodissa nostettu arvoiselleen paikalle, ja onkin ihastuttavaa seurata, kuinka ne sujuvasti löytävät tiensä jopa lasten leikkeihin. Joulupukin paketeista löytyneet Shopkins-hahmot seikkailivat sujuvasti antiikkisten hopea-astioiden seassa! Famua tämä ei ole koskaan haitannut vähääkään.

fullsizeoutput_790fullsizeoutput_792

fullsizeoutput_791

IMG_3623

Suurin osa tästä ihanasta, inspiroivasta kodista jäi vielä kuvaamatta; vierashuoneet oli miehitetty/sekamelska koska jouluvieraat. Muutenkin paikassa kävi melkoinen kuhina kun jouluvalmistelut olivat täydessä käynnissä. Luvassa on siis ehdottomasti vähintään toinen postaus täältä, viimeistään siinä vaiheessa kun puut alkavat keväällä vihertää ja muuttavat koko talon tunnelman.

Ihanaa oli kuitenkin käydä. Ensikerralla varaan enemmän aikaa ja rauhaa. Kiitos Villa Anna ja hyvää uuttavuotta!

-Sonja

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s