Pikkuiset joulut

Lapset ansaitsevat myös omat pikkujoulunsa, eikö? Näin me ainakin tuumasimme, ja pidimme lyhyen, mutta sitäkin tehokkaamman suunnittelusession – juuri sellaisen kuin vain perheenäidit osaavat pitää. Jaoimme muutamat inspiskuvat, fiilistelimme herkkujen syömisellä ja ajatuksella terästetystä glögistä – ja voilá – niin meillä oli suunnitelma kasassa.

Marraskuun viimeisenä viikonloppuna suuntasimme Tapiolan Stockkalle hankkimaan viimeiset puuttuvat herkut, jonka jälkeen iloinen joukkomme rantautui Sonjalle valmistelemaan iltaa. Lapset hävisivät suhteellisen nopeasti omiin leikkeihinsä, joten meillä oli harvinainen rauha valmistaa tarjottavat ja kattaa pöytä.

Sen verran oli lasten osalle mietitty tekemistä, että piparit saivat mielettömän hienot koristelut, jonka jälkeen ne laitettiin suurella hartaudella muffinssien päälle. Helppo ja hauska jouluherkku!

Unicorn

Juhlapöytä ylhäältä1

Koska jouluun on kuitenkin aikaa, päätimme pitää pöydän selkeän yksivärisenä ilman sen kummempia joulukoristeita tai jouluvärejä. Sonjan Ruotsin vuosilta peräisin olevat patinoituneet messinkiset kynttilänjalat, lämmin kynttilän valo ja kauniit kukat jouluisten tarjottavien ohella riittivätkin mainiosti tunnelman luomiseen.

Lapsille luonnollisesti oli hankittu pienet lahjat, jotka he sormet syyhyten avasivat.

Lasten lahjat

Saima ja glögi

Pöydästä löytyi perinteisesti suolaista ja makeaa: pipareita ja juustoa, fetasalaattia, lohi-avokadoleipäsiä ja joulutorttuja, mutta aikuisten ylivoimaiseksi suosikiksi muodostui uunissa valmistettu briejuusto, joka sai päälleen kuorrutuksen pähkinöitä ja hunajaa. Samainen herkkupala herätti lapsissa suunnattomasti hilpeyttä ihanan hajunsa  tuoksunsa vuoksi.  Juomaksi valmistimme Suomi 100 hengessä puolukkaglögin, josta oli oma versionsa lapsille. Reseptin löydät kuvien alta. Lämmin suositus!

Juusto1

Tsaikkalasit ja glogi

Puolukkaglögi

Litra puolukkamehua
Vajaa desi inkiväärisiirappia tai muuta vaaleaa siirappia
3-4 tähtianista
3 tankoa kanelia
Kardemummaa
Inkiväärilastuja tuoreesta inkivääristä
Neilikkaa
Portviiniä aikuisten versioon

Koristeeksi Karambolaa, tähtianista, kanelitankoja.

Kaikki ainekset lämmitetään rauhallisesti ja annetaan muhia puolisen tuntia, paitsi portviini, joka lisätään aikuisille vasta lopuksi. Ennen tarjoilua siivilöidään mausteet pois ja nautitaan höyryävän kuumana.

Iloista joulun odotusta!

-Laura ja Sonja

Pre-christmas party
As us adults get invitations to parties before Christmas, we decided that our kids deserve one of their own. After a short, but effective brainstorming (the kind of which only mothers are capable of), we met the last weekend of November at Sonja’s home.

Table was set with all kinds of traditional Finnish delicacies from “joulutorttu” to rye bread with salmon and avocado. Kid’s decorated ginger bread cookies and created their own muffins. We also made our own version of Gluhwein with lingonberry juice and spieces. Highly recommended!

Lingonberry Gluhwein

1 litre of lingonberry juice
0,8 dl of ginger syrup
3-4 star anise
3 cinnamon sticks
cardamom
fresh ginger slices
clove
dash of port wine for adults

Garnish with carambola, star anise and cinnamon sticks.

Heat all ingreadients in a kettle and let simmer for about 30 minutes. Filter away the spices and add port wine.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s