Kaksi naista ja mikrosementti

Mikrosementti on materiaali joka on tullut suomalaisen sisustajan ulottuville jo yli kymmenen vuotta sitten. Suurta sen menekki on ollut viimeiset pari vuotta ja se näkyy myös nopeasti kasvaneena maahantuojien ja jälleenmyyjien määränä. Mikrosementin suosion korkein piikki trendimateriaalina lienee jo ohitse, mutta siitä maahantuojat ovat harvinaisen yksimielisiä, että mikrosementti on tullut suomalaiseen sisustukseen jäädäkseen.

Kiinnostuin itse mikrosementistä joitakin vuosia sitten kun remontoimme edellisen kotimme pikkuvessaa (kuva tästä on otsikossa). Se ei ollut märkätila joten ajattelin mikrosementin olevan loistava valinta pintamateriaaliksi. Eniten minua materiaalissa miellytti silloin – ja edelleen – sen pehmeä samettinen ulkonäkö. Jos pidät enemmän industriaalisesta ja raffimmasta pinnasta niin mikrosementti ei välttämättä ole oikea valinta. Tähän pieneen huoneeseen se kuitenkin toimi erinomaisesti ja kun asuntomme myynti tuli ajankohtaiseksi, sain useilta kiinteistönvälittäjältä kuulla mikrosementtipinnan olevan huikea valttikortti myyntitilanteessa. Pitipä tuo paikkansa tai ei, asuntomme meni kaupaksi alle viikossa.

Nykyiseen kotiimme onkin sitten valikoitunut tämä mainio pintamateriaali jopa kolmeen kohteeseen. Kaksi WC:tä sekä keittiön seinä (josta teinkin jutun jo aiemmin tähän blogiin). Lopulta mikrosementti materiaalina alkoi kiinnostaa minua niin paljon, että halusin itsekin oppia työstämään sitä ja hakeuduin alan kurssille. Mukaan sain remontoinnista ja sisustuksesta innostuneen ystäväni Hannan. Kursseja järjestävät useat maahantuojat, ja meidän kurssiksemme valikoitui Dekotuotteen järjestämä kurssi Espoon Iskun yhteydessä sijaitsevassa Värisilmässä.

IMG_2561

Päivän kestävä kurssi oli oikein kattava kokonaisuus; saimme paljon tietoa itse materiaalista ja sen työstöstä aina pohjustuksesta viimeistelyyn. Lisäksi valmistimme kaksi erilaista mikrosementtipintaa. Hintaan (120 €) kuului myös loistavat välipalat sekä työstövälineet jotka sai omaksi.

Kurssin jälkeen ei mennyt pitkään kun pääsimmekin testamaan taitojamme ihan käytännössä! Sain työkseni uudistaa Espoolaisen vuokrakaksion varsin kulahtanut 40 vuotta vanha keittiö, ja luonnollisesti halusin päästä kokeilemaan taitojani mikrosementin työstäjänä. Minua viehätti ajatus kokonaan harmaasta keittiöstä, joten valitsin sinne harmaat ovien etusarjat, työtason ja mikrosementtiseinän. Mikrosementiksi valikoitui tällä kertaa espanjalainen Pavicem-mikrosementti, jota jälleenmyy ainakin Pisarameri-niminen alan erikoisliike Espoon Suomenojalla. Väriksi valitsin sävyn Plata, joka on hieman ruskeaan taittuva vaaleanharmaa ja tuo sopivasti lämpöä muiden kylmempien harmaiden keskelle. Sävy on Pisarameren ylivoimaisesti suosituin – ja juuri se sama joka vuosia sitten valikoitui ensimmäiseen mikrosementtikohteeseemme, tuohon mainitsemaani pikkuruiseen WC:seen.

Värin sekoitusta varten olin hankkinut ruuvinvääntimeen sopivan sekoitusterän, ja itse sekoittaminen sujui helposti. Toisaalta aine oli verrattavissa lettutaikinaan; jauhe tuppasi paakkuuntumaan kun sen lisäsi nesteeseen. Pätevöityneinä perheenäiteinä ja taikinanvalmistajina löysimme kuitenkin nopeasti oikean taktiikan ja kolmas ämpärillinen oli jo erinomaisen tasainen – mikä oli onni koska teimme kolme kerrosta ja tuo paras satsi on se joka jää näkyviin.

Eri valmistajien mikrosementeissä on suuria eroja, niin kuivumisajoissa kuin ulkonäössäkin. Toiset ovat elävämpiä ja monivivahteisempia pinnaltaan, toiset tasaisempia. Myös pohjustusvaatimuksissa on luonnollisesti eroja. Keittiön välitilaan riittää pohjustukseksi tämän mikrosementin kanssa hyvin tasoitettu ja pohjamaalattu pinta. Tätä mikrosementtiä levitetään kerrallaan erittäin ohut kerros, joten ensimmäisen kerroksen jälkeen näkyvillä on vielä runsaasti valkoista seinää. Toinen kerros peitti seinän jo kelvollisesti ja kolmannen kerroksen jälkeen viimeisetkin valkoiset aavistukset olivat hävinneet.

IMG_2980

IMG_2984

Lopputuloksesta tuli mielestäni oikein mallikas! Pinta on elävä ja käsityön jälki näkyy, mutta tuntu on silti tasainen ja samettimainen. Kuvissa väri näyttää hieman erilaiselta kuin todellisuudessa tai vaikkapa tuossa otsikon kuvassa, mutta olen sävyyn erittäin tyytyväinen ja olen varma, että keittiön tulevat käyttäjät tulevat rakastamaan kaunista ja tunnelmallista keittiötään!

Mikrosementti ei maahantuojienkaan mukaan ole kaikille eikä kaikkiin tiloihin, mutta itse kyllä suosittelen sitä lämpimästi etenkin keittiöön sekä muihin sellaisiin tiloihin jossa se ei kokoajan altistu kosteudelle. Lopputulos voi olla hyvin monenlainen, kaikkein eniten se on asentajansa näköinen. Kiirehtimällä ei tässäkään tapauksessa tule hyvää, joten nyt jätän seinän kuivumaan kolmeksi päiväksi, jonka jälkeen lakkaan se vähintään viiteen kertaan jotta siitä tulee tähän käyttöön kestävä.

Kuten kuvatkin kertovat, keittiö ei ole vielä valmis. Ovien etusarjat ja valaisimet ovat vielä laittamatta ja koneet kytkemättä. Lisää kuvia siis tästä keittiöprojektista on ehdottomasti luvassa lähiviikkoina!

-Sonja

Juttua varten haastattelin Dekotuotteen sekä Pisarameren edustajia. Suuri kiitos heille ohjeista ja vastauksista!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s